Pages

from anissOlala yang gedik+comel!!!! :)

semakin BUSY melampau!!!~~maaf xdapat nk updated blog.... :(

iklan...sila klik!!!! :)

Wednesday, June 23, 2010

Tips-tips Menjaga Alat Sulit: Wanita



setelah sekian lama...aniss tidak mengUpdatekan blog dengan sebarang bahan-bahan untuk tatapan mata-mata yang liar di page aniss sebab dok asyik tengok Katie Perry yang menggoda sebagai background image blog aniss nie....haha..okie!aniss nak bagi tips untuk wanita,gadis,perempuan dan nyah2 ye....haha!mulut da lebeh..shhh... :P


TIPS PENTING!!!

1. Korang kena bersihkan bahagian luar alat sulit selepas buang air kecil mahupun air besar,seelok-eloknya menggunakan air bersih.bukan jus oren ke, air coke ke...okie.xpasal-pasal bersemut lak!haha.... :)

2. Ha..masa korang haid, kerap-keraplah tukar 'pad' @ tuala wania tu ye..INGAT!! lagi-lagi masa hari yang darah keluar banyak..dah penuh,korang biarkan aje sampai gatal dan berbau...eeeuuuuwww!!!tak sanggup i taw..hish!!

3. Siapa-siapa yang mengalami keputihan silalah pakai Panty Liner untuk mengelakkan cecair keputihan tu daripada melekat pada pakaian dalam korang ye...buruk nampaknya kalau bertompok-tompok di situ...bau pun kurang menyenangkan dan ketidakselesaan akan berlaku...

4. Korang tidak digalakkan untuk mencuci bahagian sulit dengan shower gel atau sabun okie!! mungkin sesetengah girl sensitif dan alah pada buih sabun dan pewangi....so,akan menyebabkan kegatalan...

5. Elakkan daripada memasukkan jari ke dalam alat sulit korang semata-mata nak bersihkan bahagian dalam tu...sejenis bakteria loctobacili (apa pelik namanya..) dari faraj akan mendedahkan bahagian luar kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi sekitarnya....

6. Bisul disekitar alat sulit..ouchhh!!!pernah? ini disebabkan oleh kekerapan kamu semua mencukur bulu-bulU comel korang tu..boleh cukur,untuk kekemasan dan mengelakkan kegatalan.tapi,jangan terlalu kerap.seelok-eloknya sebelum haid.okie!! Pastikan alat mencukur BERSIH...

7. Susulan kes keputihan diatas..haha. Gadis-gadis kena pastikan bahawa keputihan anda itu jenis yang serius atau tak.keputihan boleh berlaku ketika beberapa hari sebelum haid, ketika ghairah seks, kehamilan dan selepas menopause...

Korang sebenarnya tidak memerlukan perbelanjaan yang banyak untuk menjaga kebersihan alat sulit...Ubat hanya perlu diambil untuk merawat jangkitan kuman dan keputihan yang serius iaitu pertukaran warna jernih kepada kekuningan atau kehijauan ataupun terdapat darah. Jika keadaan bertambah buruk seperti berKetul-ketul kecil, gatal serta berbau, sila berjumpa dengan doktor akar secepatnya okie....

p/s:: ha...kalau yang da berkahwin,suruh suami jaga pun boleh.....hahaha.... :)) yang belum kahwin,jangan nak pandai-pandai suruh boyfriend jaga...!! :P

INGAT!!!!

16 notty2 darimu:

areleaf said...

baik!!gua akan ingat..(sambil catit nota dengan muka bersungguh-sungguh)

NHIDAYAT said...

i have to admit this is so true, tmbh2 yg last sekali bab sapa nak jaga...haha

FiRsYa MeLisSa said...

wah!!berguna sungguh tips inie..
thx cik aniss..

Legasi Piston Pecah said...

wah...lengkap cara penjagaannya ye?okeyh la tu..dah kawin nanti boleh tolong jaga bini lak..hihi
----------------------------
Kesenian Gula Getah

FyZa said...

boleh suro suami jaga la nie..hahahha..
tengs 4 sharing..;p

AbgFeroZ said...

owhh... ok ok..
aku blum kawen agi.. nak jage sape pnye ekk..
hahahaha...

KID LEARNS TO FLY™ said...

pergh..kenapa sggh lembap gua ni..xpaham ape yg di tulis chahahahaha

ejum said...

ooo..mcm ni rupanya... :)

baru tau...
thanks eh..nanti ejum amalkan..hahaha

rutikeben said...

owh,,,

sama la macam ejum gak..

boleh la amalkan pasnih

jum,ko jgn lupe update kt blog tau..

hahahahah

ai na said...

thanks . i like.

aai-university

baby_busyuk said...

tq share..nice info~~

RaMa2UnGU said...

good info.. especially to girls n women out there...
thanks dear:)

jerung darat said...

oooo. . .cmtu ke. . .hehe. . .

ciknabil-a said...

haha pesanan anda 2 sy suka!

iena.[banana] said...

gooddd! tens for the info! =)

e m y said...

tips berguna utk semua yaww!

iklan...sila klik!! :)

Related Posts with Thumbnails