Pages

from anissOlala yang gedik+comel!!!! :)

semakin BUSY melampau!!!~~maaf xdapat nk updated blog.... :(

iklan...sila klik!!!! :)

Wednesday, May 5, 2010

wajib baca!!:How to Add a FAVICON in Blogger?

salam 1 malaysia....
hari ni,aniss telah belajar sesuatu yang baru dalam dunia internet,komputer,html dan banyak lagi..sebab aniss telah betanya kepada seorang blogger iaitu en.suffer8zine.dia memberitahu ia kena melalui coding..so,bila dapat tahu ia ada kena mngena dengan coding..aniss pun mengambil inisiatif untuk explore sendiri macam mana nak leta icon kat tab tuh..

ape itu pavicon?
::ia berasal dari frasa ikon "kegemaran" dan telah disingkatkan dari masa ke semasa. Favicon akan muncul pada panel nagivasi web browser(dalam pelayar yang menyokong Favicons) dan memberikan sebuah website bertambah kelihatan seperti profesional. Web browser hanya mencari fail dengan nama "favicon.ico" pada domain laman web terletak padanya. Jika web browser melihat fail tersebut akan memaparkan gambar di address bar.

1st step:
::pilih icon kesukaan anda.tak kisahla apa-apa..tapi saiz kena 16x16 tapi kalau tak ada,takpe..korang boleh cari icon melalui mr.google okie?aniss suka cari kat glitter graphics.com. macam-macam ada..hihi...da lepas korang cari mencari,korang kena ambil alamat URL gambar tu okie?
2nd step:
::ha,selepas korang ambil URL icon tu,korang pergi ke website NI [genfavicon.com]....dah?bagus!!! :) ok,kemudian korang aka nampak page yang macam ni...ikut step-step yang telah ditunjukkan ok...


3rd step:
::selepas je korang click kat download favicon,korang akan dapat 1 page yang macam ni...

dah kan?ok..banyak step?memang!coz aniss buat pun sampai sakit kpala...ahahha.. :)

4th step:
::sekarang,pergi kat blog korang dan click customize.pastu click Edit HTML tab and cari "title", ini sepatutnya termasuk dalam header tags.korang kena carik macam yang kat bawah ni...
ada kat-kat area sini...



ok..dah dapat cari ke??dah?bagus!!!copy atas tu kemudian baru masukkan URL..


korang da ikut step-step atas tu kan..so,apa lagi...SAVE lah.pastu preview...jadi tak?untuk pertama kali mungkin akan lemba icon tu nak keluar...tapi lama-lama okie ah.....ada paham?korang NAK TUKAR ICON pun ikot step yang sama jugak taw!!!kalau da bosan....haha
kalau tak jadi,tanya aniss okie??
:)
selamat mencuba kawan-kawan....

6 notty2 darimu:

Ms MPC here:D said...

nice sharing!! thanx:)

Lepat Pisang said...

Tutorial yang simple n menarik!

Legasi Piston Pecah said...

mana favicon awak?

Lin O said...

i'm so gonna try! xD

thx!

Lin O said...

i'm so gonna try! xD

thx!

nazreenhashim said...

nice.
nice.
nice.

iklan...sila klik!! :)

Related Posts with Thumbnails